על בריאות הגוף - דוד בוליס

חלק א': בריאות הגוף
אנחנו המוסיקאים בדרך כלל נוטים להזניח את התחום הגופני, שלא נאמר לזלזל בו. השרירים שלנו נחלשים בחלקם בגלל חוסר השימוש והישיבה הממושכת, ובחלקם סתם כך, כי מה לעשות- מתבגרים.
חלק א': בריאות הגוף
אנחנו המוסיקאים בדרך כלל נוטים להזניח את התחום הגופני, שלא נאמר לזלזל בו. השרירים שלנו נחלשים בחלקם בגלל חוסר השימוש והישיבה הממושכת, ובחלקם סתם כך, כי מה לעשות- מתבגרים.
משענת יד לגיטרה -עוד קנייה מיותרת? ממש לא.
מדי פעם אנחנו פוגשים בגיטרה שיש בה משענת מקומרת יפה, זאת שנמצאת בחלקה העליון של הכלי, ממש מתחת לאמתו של הנגן.
לפני כשנתיים, כמו בכל שנה אחרי התחרות שמארגן פרופ' יוסף ירושלמי באקדמיה בירושלים, ישבנו, שופטי התחרות במסעדה קטנה בעין כרם. אז סיפר לנו יורם זרביב, שמאחוריו קילומטראז' עצום של רסיטלים וקונצרטים בכל רחבי העולם, סיפור מרתק על מסעו לאוקראינה בחורף קר בראשית שנות האלפיים.
חלק ב': בריאות צליל
במלחמתנו אחרי האקשן הנמוך של המיתרים בגיטרה אנחנו לעתים מצטרכים להנמיך את החתיכה הלבנה של הגשר האחורי העשויה למי מעצם ולמי מפלסטיק קשה.
אמרתי לעצמי –אני רוצה לנסות מיתרים יקרים
במהלך השנים ניסיתי כל מני מיתרים. בתחילה כל מה שמצאתי. אחר כך מה שמצאתי והיה זול מספיק.
כאשר ניגשים לקנות גיטרה כדאי לבדוק ולדאוג שיתקיימו כמה תנאים בסיסיים:
1. בדיקת גיטרות מבונים שונים באותו החדר.
2. התאמה בין הגיטרה לנגן.
3. בדיקת כל צליל.
4. שם הבונה
עבור גיטריסטים, מיתרים הם מוצר צריכה בסיסי ומתכלה. כל גיטריסט מחליף סט מיתרים אחת לתקופה, לפני שהחלודה משתלטת על מיתרי הבאס. כאשר גיטריסטים מגיעים אלינו לסטודיו לקנות מיתרים, הם מופתעים מהמבחר הגדול של הסטים השונים,
כל הרעש הזה...
כבר סיפרתי פעם, בגלגולי הקודם כאחראי המדור של גיטרה קלאסית באתר PLAYGUITAR, זצ"ל, על כך שהזמנתי את אחד הקולגות שלי, פסנתרן, לקונצרט תלמידים.לא זוכר אם הוא אפילו נשאר עד סוף הקונצרט. בפגישה שלאחר מכן הוא אמר שיפה זה, ויפה זה... "אבל מה זה כל הרעשים והחריקות האלה", -הוא אמר. "ממש בלתי נסבל".
מוסיקה יכולה להרגיע אותנו, לחלץ אותנו מדיכאון וגם לדכא אותנו. היא יכולה לשכנע אותנו לקנות דבר מה, היא יכולה להזכיר לנו את הפגישה הרומנטית הראשונה ולהרקיד אותנו, אך גם לצמרר אותנו ולגרום לנו להזיל דמעה. המוסיקה מעסיקה שטחים נרחבים במוח, אפילו יותר מאשר השפה. בני האדם הם יצורים מוסיקאליים!
דיסטוניה פוקלית (Focal Dystonia)
התופעה שכדאי ללמוד עליה, כדי לעולם לא להכיר על בשרכם.
בהיותי בעיקר נגן מפרט, אף פעם לא הייתי נגן אצבעות דגול, אך לאחר שסיימתי את "רימון" עלה בי הרצון להתפתח לעומק גם בנגינת אצבעות, כדי לפתח את היכולת לנגן הופעות סולו, וכמו-כן רציתי להתפתח כגיטריסט קלאסי במקביל להיותי נגן ג'אז.
מגן הדור - הגולפאדור
ממש מתחת למיתר הראשון מסתתר אחד המקומות הפגיעים של הגיטרה. נו, פגיעים מבחינת הגימור של הגיטרה.
הנסיעה לישראל (בין התאריכים 7-12 ליוני 2012)
חבר טוב של "בית רמירז", קרלוס, גיטריסט מעולה, ארגן טיול לישראל עבור "The German Friends of the Israeli Opera", קבוצה נהדרת של גרמנים ואוהבי אופרה אחרים, במטרה להיות נוכחים במופע של כרמן למרגלות מצדה שבמדבר הישראלי.
אמא, אני רוצה גיטרה!
כמעט כל הורה ישמח לשמוע מילדו משפט שכזה. נגינה היא עיסוק תרבותי, חינוכי, יצירתי ומפתח. היא גם פתח ליצירת קשרים אישיים והרחבת המעגל החברתי.
ילד שמנגן מגלה דרך לביטוי אישי, שומר על הכלי, מתאמן בקביעות לקראת המפגש עם המורה
חמש על חמש
מבחינה טכנית, רגע יצירת המוסיקה הוא רגע המפגש של שני הכלים - כלי הנגינה מצד אחד, וגופו של הנגן מצד שני. אם נידמה את גופינו ליחידה צבאית (וסלחו לי מראש על הדימוי), אז אפשר לאומר שהראש הוא יחידת הפיקוד והתכנון,
אחד התחומים המרתקים בנגינה בגיטרה (ובכלי מיתר בכלל) הוא כל הקשור בתופעת הצלילים העיליים (Harmonics, Flageolets).
כאשר התייחסנו לסוגיית הכיוון בגיטרה , התוודענו כבר לחשיבות ההבנה של תופעות יסודיות בפיזיקה של הצליל (אקוסטיקה) והשפעותיהן המעשיות על הכיוון והנגינה.
התחום שנדון בו כאן - הפלאג'ולטים על סוגיהם השונים ותופעות אקוסטיות נלוות- הוא זה המחבר באופן ההדוק ביותר את נגינת הגיטרה אל הצליל כתופעה טבעית במלא הדרה.
כאבים אלה נפוצים בין גיטריסטים בכל הסגנונות. הם לרוב מתחילים באגודל אשר נותנת כח נגד לאצבע המורה המשמשת לברה.
זמן הופעת הכאב אחרי ביצוע הברה משתנה בהתאם לצורת היד, מידת הלחץ ביד, מאפייני הגיטרה והמיתרים. במקרים מסויימים הכאב עשוי להופיע אחרי זמן קצר בלבד.
כמובן ש"הלהיט" בנושא של רעשי הגיטרה זה רעש השריגים. יותר נכון הזמזום שנוצר בין המיתר הרוטט לבין השריג. אתם מכירים, לוחצים בפסק 3 – הכל סבבה. לוחצים בפסק 6 – יש זמזום. הזמזום הזה נגרם משתי סיבות, כל אחת היא נושא בפני עצמו.
אחד הנושאים הבעייתיים המעסיקים נגני גיטרה הוא עניין הכיוון. זהו גם אחד המרכיבים החשובים בהערכת הנגינה: הקפדתו ומודעותו של הנגן לכיוון תוך כדי נגינה.
אך לפני שאנו מגיעים לעניין "תיקונים תוך כדי", נראה לי חשוב שתהיה לנגן שיטה מבוססת לכיוון מלכתחילה.
ידוע שכיום רווחים מכשירי הכיוון ולאחרונה אף מקובל לראות אותם מורכבים על ראש הגיטרה.
כאב גב אינו תסמין של בעיה אחת ספציפית, לכן אין לקפוץ למסקנות ובכל מקרה של כאב גב יש להיוועץ ברופא מומחה. מטרת הכתבה הזאת היא הכוונה בלבד.
הכאב עליו נדבר כאן אינו קשור לשום בעיה רפואית בסיסית מהם יכול להיגרם כאבים אלה, כמו עקמת או דלקת פרקים.
"מעולם לא כתבתי מוסיקה ראוותנית"
כתבה של דוד בוליס על קושקין
ניקיטה קושקין הוא, כנראה, המלחין הרוסי היחיד שהתקבל למועדון האקסקלוסיבי של המלחינים העכשוויים שיצירותיהם נכנסו לרפרטואר הגיטרה בעולם.
כנות היא הבסיס לקשר אמיתי. כנות הבצוע היא הבסיס לקשר אמיתי עם המאזין, עם הקהל, עם הנגן שמנגן איתך, והכי חשוב, קשר אמיתי עם עצמך. כיצד מגיעים לכנות, כיצד מעבירים אותה דרך הצלילים?
למרות שגיטרות טובות מגיעות בערך לאותה רמה של איכות ועוצמת צליל, תמיד ישארו הבדלים דקים בין הגיטרות השונות.
הדבר נובע לפני הכל ממבנה העץ כיוון שלכל פיסץ עץ מבנה משלה. בשל כיוון הצמיחה מעגלי, גם שני לוחות עץ המשמשים לגוף של אותה גיטרה לא יהיו זהים, אפילו אם נלקחו מאותה פיסת עץ.
לכך נוסיף את המגוון האינסופי של היחסים בין שני המרכיבים העיקריים של גוף הגיטרה - לוח התהודה מחד, והגב והצדדים מאידך.
הרעש שבכלי
כשמדברים על הרעש הנלווה לנגינה בגיטרה, הרעש הלא רצוי (ובמקרה של נגינת מוסיקה קלאסית בגיטרה – כל רעש), בהרבה מן המקרים האשם הוא הכלי. הסיבות לכך רבות, וברשימה הזאת נמנה כמה מהם, אלה שלמדתי במהלך השנים, גם אלה שבעת כתיבת השורות הללו אני זוכר. מה לעשות, הגיל...
כדי להתאים את גודל הגיטרה לנגן יש לשבת ב"ישיבה נכונה". התאמה נכונה של גודל הגיטרה תאפשר נגינה נוחה והתקדמות מהירה. במאמר הזה נלמד איך לשבת נכון ואיך לאחוז את הגיטרה. כמו כן נתבונן מקרוב על תנוחת כף יד ימין ושמאל ונבחן את שאלת גודל הגיטרה המתאים.